Δέκα συν δύο παρεμβάσεις για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Ένα ακόμη πακέτο μέτρων για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού, θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα μέτρα που θα αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν ως στόχο να μπορέσουν να αναχαιτίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες δεν δείχνουν να περιορίζονται. 
Το νέο πακέτο των μέτρων στήριξης, εν πολλοίς θα στηρίζεται στην φιλοσοφία των προηγουμένων και θα περιλαμβάνει άμεσες επιδοτήσεις και δάνεια για τις επιχειρήσεις, καθώς επίσης και παρεμβάσεις για την στήριξη της απασχόλησης και των ανέργων. 

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να ανακοινωθούν:

Αναφορικά με τα χρέη που έχουν «γεννηθεί», μέσα στην πανδημία, για την ώρα δεν υπάρχει κάποια αλλαγή και διατηρείται η 30η Απριλίου ως η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των εν λόγω οφειλών. 
Πρόκειται όπως είναι γνωστό για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο. 
Θεωρείται ότι εκεί θα υπάρξει παρέμβαση και μάλιστα γενναία. Ένα σενάριο είναι να δοθεί νέα παράταση έως τον Ιανουάριο του 2022 προκειμένου, μέχρι τότε, να επανασχεδιαστεί η ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών.

Στο πακέτο των μέτρων θα υπάρχουν και επιδοτήσεις μέσα ΕΣΠΑ για τις πληττόμενες εταιρείες από τα Περιφερειακά Προγράμματα και άλλες δράσεις όπως αυτή για τα e-shop. Επιπλέον δράσεις δρομολογούνται μέσα από αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.
Παράλληλα αναμένεται λεπτομέρειες, πιθανότατα όχι σήμερα, για το Γέφυρα ΙΙ. Πρόκειται για το πρόγραμμα επιδότησης τόκων των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαρτίου 2021, αλλά και ο σχεδιασμός του προγράμματος Γέφυρα 2 για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Ρευστότητα σε επιχειρήσεις

Παράλληλα θα τρέξουν και οι εξής παρεμβάσεις 
1. Φθηνή ρευστότητα: Προωθείται νέος κύκλος εγγυοδοτικού της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για χαμηλότοκα δάνεια κεφαλαίων κίνησης. Θα έχει αξία 460 εκατ. ευρώ και θα αφορά στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
2. Δόσεις δανείων: Διατηρείται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τους πληττόμενους. 
3. Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Παρατείνεται χρονικά ενώ υπάρχουν σκέψεις επέκτασης και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους που δεν καλύπτονται μέχρι σήμερα και πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
4. Επίδομα ελεύθερων επαγγελματιών: Τρέχει η διαδικασία για τη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.
5. Ανεργία: Παρατείνονται χρονικά τα επιδόματα ανεργίας και προωθούνται 3 νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για συνολικά 15.000 ανέργους από τον ΟΑΕΔ.

Πηγή newsit.gr

(Visited 40 times, 1 visits today)

About The Author

You Might Be Interested In

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *