Προσεχώς στην ολομέλεια: εμβόλια, ανάκαμψη, Ρωσία

Η στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ κατά του COVID-19, ο μηχανισμός ανάκαμψης και η κατάσταση στη Ρωσία και στη Μιανμάρ στην ατζέντα της ολομέλειας του Φεβρουαρίου. 

COVID-19: Συζήτηση για τη στρατηγική εμβολιασμού

Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν τη στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ κατά του COVID-19 με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα βον ντερ Λάιεν. Στο επίκεντρο της συζήτησης πρόκειται να βρεθούν οι διανομές εμβολίων, η διαφάνεια στις συμβάσεις και το νέο σύστημα έγκρισης εξαγωγών των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Την Τρίτη, το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που βρίσκεται στον πυρήνα του πακέτου ανάκαμψης Next Generation EU. Ο μηχανισμός θα προσφέρει μεγάλης κλίμακας χρηματοδοτική στήριξη σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται από τα κράτη μέλη για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας.

Κυκλική οικονομία

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν επίσης τις προτάσεις της Επιτροπής που στοχεύουν στη μετάβαση της Ευρώπης προς μια πλήρως κυκλική οικονομία έως το 2050. Ζητούν, ωστόσο, τη θέσπιση δεσμευτικών στόχων σχετικά με τη χρήση και κατανάλωση πόρων.

Κοινωνικά δίκτυα και θεμελιώδη δικαιώματα

Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη διασύνδεση μεταξύ των κοινωνικών δικτύων, της ελευθερίας λόγου και του αντικτύπου στα θεμελιώδη δικαιώματα. Την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν τρόπους υπεράσπισης της δημοκρατίας ενώπιον της διαδικτυακής παραπληροφόρησης.

Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να απευθύνει έκκληση για την καλύτερη προστασία των γυναικών, των παιδιών, των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και των μεταναστών από την εμπορία ανθρώπων. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την αναθεώρηση της οδηγίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ποινικοποιώντας, μεταξύ άλλων, τη χρήση των υπηρεσιών των θυμάτων.

Καθιέρωση ελάχιστου μισθού στην ΕΕ

Τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές εξετάζουν μέτρα για την καταπολέμηση της ανισότητας, συμπεριλαμβανομένης της προτεινόμενης οδηγίας που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΕ προστατεύονται από επαρκείς κατώτατους μισθούς που παρέχουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης όπου και αν εργάζονται.

COVID-19: Μέτρα για τη στήριξη του κλάδου των αερομεταφορών

Τον Μάρτιο του 2020, το Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της προσωρινής αναστολής των κανόνων της ΕΕ “use it or lose it”, ώστε οι αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν να πραγματοποιούν πτήσεις με άδεια αεροπλάνα όσο διαρκεί η πανδημία. Την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν συμφωνία που επιτρέπει στις εταιρείες να χρησιμοποιούν τουλάχιστον το 50% των χρονοθυρίδων (“slots”) απογείωσης και προσγείωσης κατά την ερχόμενη περίοδο έναντι του συνήθους 80%.

Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι και οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές συζητούν την καταστολή εις βάρος της πολιτικής αντιπολίτευσης στη Ρωσία με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης σύλληψης και καταδίκης του Αλεξέι Ναβάλνι. Πρόκειται να εξερευνήσουν, μεταξύ άλλων, τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ

Οι ευρωβουλευτές συζητούν το πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ και την επακόλουθη σύλληψη της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και άλλων δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών.

(Visited 11 times, 1 visits today)

About The Author

You Might Be Interested In

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *