Υψηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία-Η βαθμολογία των περιφερειών

Πώς κατανέμονται οι πληρωμές ανά περιφέρεια. Πρώτη η Αττική, αλλά φαίνεται να υστερεί σε σχέση με τη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Πόσα έχουν δοθεί ανά θεματικό στόχο του ΕΣΠΑ.

Πρωταθλήτρια, με βάση τον πληθυσμό της, αναδεικνύεται ως προς την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς έως το τέλος του 2020 εισέπραξε σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων. Αντίθετα, η περιφέρεια Αττικής αν και έχει ακριβώς το διπλάσιο πληθυσμό από την Κεντρική Μακεδονία (3,8 εκατ. έναντι 1,9 εκατ. κατοίκων) έχει λάβει πόρους 2,95 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, σε απόλυτα νούμερα, ναι μεν, η Αττική κατέχει την «πρωτιά», ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά και τα οικονομικά δεδομένα, προκύπτει σαφώς μια υστέρηση σε σχέση με τη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληρωμές ανά περιφέρεια, αφορούν κάθε δαπάνη που εντάσσεται στους 12 θεματικούς στόχους του ΕΣΠΑ. Δηλαδή περιλαμβάνονται οι δαπάνες για κοινωνική πολιτική, υποδομές, προμήθειες αλλά και ενισχύσεις – επιχορηγήσεις επιχειρήσεων κ.ο.κ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το σύνολο των πόρων που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ανέρχονται στα 12,6 δισ. ευρώ, με τις δύο προαναφερθείσες περιφέρειες να έχουν εισπράξει αθροιστικά 5,65 δισ. ευρώ.

Για τις υπόλοιπες περιφέρειες οι κατανομή των πληρωμών, είναι περίπου ανάλογη με τα πληθυσμιακά τους κριτήρια, με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ξεχωρίζει καθώς έχει λάβει κονδύλια ύψους 1,03 δις. ευρώ.

Στην τέταρτη θέση ως προς την απορρόφηση, βρίσκεται η περιφέρεια Θεσσαλίας με απορρόφηση 872 εκατ. ευρώ και στην πέμπτη η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με 827 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 752 εκατ. ευρώ, η Κρήτη με 741 εκατ. ευρώ και η περιφέρεια Ηπείρου με 732 εκατ. ευρώ. Σε Πελοπόννησο καταγράφονται 484 εκατ. ευρώ, σε Νότιο Αιγαίο 468 εκατ. ευρώ, σε Δυτική Μακεδονία 385 εκατ. ευρώ και στο Βόρειο Αιγαίο 348 εκατ. ευρώ.

Στην τελευταία θέση με πληρωμές της τάξεως των 341 εκατ. ευρώ, βρίσκεται η περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι δαπάνες ανά θεματικό στόχο

Σε ό,τι αφορά τους 12 θεματικούς στόχους, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ανταγωνιστικότητα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με πληρωμές 3,735 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο θεματικός στόχος Οικονομία Χαμηλών Ρύπων με πληρωμές 1,509 δισ. ευρώ και στην τρίτη η Απασχόληση με 1,404 δισ. ευρώ.

Σταμάτης Ζησίμου
s.zisimou@euro2day.gr

Πηγή https://news.b2green.gr/2485

(Visited 29 times, 1 visits today)

About The Author

You Might Be Interested In

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *