Όλες οι αλλαγές που έρχονται σε ΕΝΦΙΑ-Τεκμήρια

Τις διορθώσεις και αλλαγές που μπορεί να εφαρμόσει στον ΕΝΦΙΑ και τα τεκμήρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ, όσοι έχουν εισόδημα 9.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 150 τ.μ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 85.000 ευρώ, τότε μπορούν να πληρώσουν μισό ΕΝΦΙΑ, ενώ καθόλου ΕΝΦΙΑ δε θα πληρώσουν οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, οικογένειες με ανάπηρο άτομο με 80% αναπηρία, εισόδημα 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 150 τ.μ.

Σχετικά με τα τεκμήρια, θα υπάρξει σταδιακή μείωση από το 2021. Ειδικότερα, το τεκμαρτό εισόδημα άγαμου θα πέσει από τα 3.000 στα 1500 ευρώ, το τεκμαρτό εισόδημα παντρεμένου ζευγαριού θα πέσει από τα 5.000 στις 2.500 ευρώ. Το τεκμήριο αυτοκινήτου θα πέσει από τις 4.000 στις 2.000 ευρώ και το τεκμήριο σπιτιού από τις 3.500 στα 1750 ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του φοροτεχνικού Ηλία Χατζηγεωργίου στο MEGA, με τα τεκμήρια διαμορφώνεται ένα τεκμαρτό εισόδημα με τα αντικειμενικά κριτήρια, που αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι ψηλότερο από το κανονικό τότε ο φορολογούμενος καλείται να πληρώσει μεγαλύτερο φόρο.

Για τον ΕΝΦΙΑ υποστήριξε πως η βάση υπολογισμού είναι το φορολογητέο εισόδημα. Επομένως, αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, μπορεί μια οικογένεια να χάσει τις απαλλαγές λόγω τεκμηρίων.

Πηγή :  fimotmo.gr

(Visited 42 times, 1 visits today)

About The Author

You Might Be Interested In

LEAVE YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *